03.09.2014 7:16
Jak stosować przyprawy?
Specyficzne cechy smakowo-zapachowe przypraw, w niektórych przypadkach także zdolność barwienia (szafran, kurkuma), oraz znany wpływ na organizm powodują, ze są one w rożny sposób obierane do surowców lub potraw. Ogólne zasady ich doboru do potraw polegają na stworzeniu ciekawych nut smakowo-zapachowych oraz niwelowania przykrych doznań występujących po spożyciu potraw z niektórych surowców.
Dotyczy to na przykład łagodzenia wzdęć po spożyciu kapusty- do której dodaje się kminek, fasoli- do której dodaje się cząber, tłustych mięs- do których dodaje się szałwię, majeranek, cząber. Wszystkie przyprawy powinny być stosowane z umiarem (szczególnie odnosi się to do przypraw ostrzejszych). Nadmiar użytej w nadmiarze przyprawy, może spowodować obniżenie wartości smakowej i aromatycznej potraw. Ilość dodawanych potraw zależy od masy produktu, jego konsystencji, naturalnego zapachu, temperatury przyrządzania i podawania. W wielu przypadkach dla osiągnięcia pożądanego efektu stosuje po kilka przypraw równocześnie.
Zastosowanie niektórych przypraw
Anyż- surówki owocowe, sałatki, potrawy z jabłek, gruszek, kapusta czerwona, ciasta pieczone i smażone, napoje, nalewki, likiery
Bazylia świeża- surówki, sałatki, ser biały, sosy zimne, mięsa
Cząber- potrawy z kapusty i strączkowych, tłuste pieczone mięsa, kaczki, gęsi, sosy
Estragon- owoce morza, omlety francuskie, ryby, cielęcina, jagnięcina, sosy
Jałowiec- dziczyzna, wieprzowina, wołowina, pasztety, farsze, potrawy z kapusty (bigos), barszcz czerwony, marynaty, śliwki
Kminek – potrawy z kapusty, z selera, z ziemniaków, potrawy z serów, mięsa duszone- wieprzowina, baranina, gęsi, kaczki, likiery, nalewki
Melisa- koktajle, surówki, sosy zimne, ryby, suflety, budynie, likiery
Szałwia- mięsa-baranina, wieprzowina, dziczyzna, kaczki, gęsi, pasztety
Gałka muszkatołowa- szpinak, suflety, pasztety, masy mielone, farsze, sosy białe, ciasta pieczone
Imbir- napoje, potrawy z owoców, warzyw, ryby, potrawy z ryżu, zupy, suflety, ciasta pieczone
Kurkuma- potrawy z jaj, sosy, potrawy z drobiu, ryżu
Szafran- potrawy z ryżu, ryby, desery, ciasta pieczone, bulion
Warto wiedzieć:
-
Przyprawy najlepiej mleć w lub rozcierać w moździerzu bezpośrednio przed użyciem
-
Przyprawy należy stosować z umiarem, aby nie zagłuszyły naturalnego aromatu potrawy
-
Trzeba pamiętać o ścisłej zależności między przyprawami ziołowymi a solą. Najpierw podaje się sól później przyprawy
-
Świeże zioła powinno się dodawać w większych ilościach niż suszone
-
Pieprz świeżo zmielony jest trzykrotnie silniejszy niż pieprz ziarnisty, należy go podawać na początku by jego aromat mógł się uwolnić podczas gotowania.
-
Goździki do potraw słodkich dodaje się w całości, natomiast do wina, octu, marynat wyłącznie zmielone
-
Cząber należy dodawać do potrawy 10 minut przed końcem gotowania, gdyż inaczej potrawa może stać się gorzka
-
Majeranek i tymianek dodaje się 5 minut przed końcem gotowania
Maciej Bońkowski –dietetyk www.e-dietetyka.pl
PIOTR KUŚNIEREK
Najlepszy z przewodników w życiu,
Najlepszy przyjaciel, który rzucał wszystko,
gdy ktoś potrzebował pomocy, oraz
najukochańszy partner w każdym dniu.
Zmarł 06.06.2024 roku w swoim domu w Anglii.
O modlitwę za Niego w każdą miesięcznicę,
proszą ci, którzy kochają Go teraz i na zawsze.
W imieniu swoim i przyjaciół - Agnieszka Majewska
W latach 1994 -1996 Potr Kuśnierek pracował
w tygodniku "Wyspiarz"
MIEJSCE DO WYKORZYSTANIA NA TWOJE INFORMACJE
GINEKOLOG - POŁOŻNIK
dr n. med. Marek Adam Brzuchalski
specjalista balneologii i medycyny fizykalnej
lekarz medycyny estetycznej
ul. Z. Herberta 6 / 4
Rejestracja tel. 516 076 294, 600 991 695
specjalista
DERMATOLOG I WENEROLOG
dr n. med. MAGDALENA KIEDROWICZ
► dermatochirurgia,
►onkologia skóry,
►dermatologia estetyczna
ul. Niedziałkowskiego 6B/1, Świnoujście
rejestracja telefoniczna tel. 510 034 332
GABINET NEUROLOGICZNY
Małgorzata Frąckowiak
przyjęcia: Przychodnia Rodzinna, ul. Dąbrowskiego
poniedziałek 8.30- 16.00 (rejestracja 9.30-11.00),
środa 8.30 - 13.00 (rejestracja 8.30 - 13.00 )
Przyjęcia prywatne : poniedziałek od godz.16.00 po telefonicznym uzgodnieniu
Międzyzdroje, ul. Ustronie leśne 12 c
piątek godz. 17.00-19.00, pozostałe dni po uzgodnieniu telefonicznym
tel. 602 158 940
COLOR DOPPLER
gabinet internistyczny
ul. MAŁOPOLSKA 51
rejestracja telefoniczna
od pn. do sob. w godz. 09.00 - 18.00
tel. 91 327 19 16 ; kom. 608 63 82 63
specjalista chorób wewnętrznych
Marek Borowski
USG SERCA z kolorowym Dopplerem,
Holter - EKG (24 h),
USG jamy brzusznej,
prostaty, jąder, tarczycy
USG NACZYŃ z kolorowym Dopplerem
lekarz medycyny pracy
spec. rehabilitacji kardiologicznej, fizjoterapii i balneologii
M. Krystyna Wasilewska - Zużałek
Świnoujście, ul. Boh. Września 6, wtorki, piątki 18 -19
Międzyzdroje, ul. M. Dąbrowskiej 6 , codzinnie 16 - 17
Rej. tel. 91 328 02 12, 601 87 19 20
CERTYFIKATY KIEROWCÓW, MARYNARZY:
NORWESKIE, DUŃSKIE, MIĘDZYNARODOWE
-badania profilaktyczne, książeczki zdrowia
EKG - choroby serca, stawów, kręgosłupa
Rejestracja telefoniczna
GABINET GASTROENTEROLOGICZNY
Anna Popiela-Schiller
Gastroenterolog
Specjalista Chorób Wewnętrznych
Gabinet nr. 2.005 na II piętrze w budynku szpitalnym przy ul. Mieszka I 7
Rejestracja telefoniczna
+48 501 070 827
Ernest Pyrkosz
ORTOPEDA
- profilaktyka stawów biodrowych u niemowląt
- wady postawy
- zespoły bólowe narządów ruchu
- leczenie zmian zwyrodnieniowych i pourazowych
- badania medycyny sportowej dzieci i młodzieży
Świnoujście, ul. Piastowska 60
wtorek 17:00- 18:00, piątek 15:30-17:00
Rejestracja telefoniczna 606 387 618
specjalista ginekolog-położnik
Maria Czajkowska
USG 4D położniczo- ginekologiczne
certyfikat USG Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego
przyjmuje prywatnie: wtorek, czwartek od godz. 16:00
ul. Boh. Września 27 (vis a vis przeprawy promowej)
rejestracja telefoniczna: 607 31 00 51
RADCA PRAWNY Dorota Krzemień-Osuch
- porady prawne, reprezentacja przed sądami,
- spadki, sąd pracy,
- obsługa prawna podmiotów gospodarczych (KRS)
Świnoujście, ul. Armii Krajowej 9/2 (wejście od ul. Monte Cassino 42-brama)
kontakt po uzgodnieniu telefonicznym
tel. 91 321 93 30, 605 426 340 e-mail: biuro@kancelaria-osuch.pl