WYSPIARZ niebieski
AKTUALNOŚCI NA WYSPACH

03.09.2014 7:16

Jak stosować przyprawy?

Specyficzne cechy smakowo-zapachowe przypraw, w niektórych przypadkach także zdolność barwienia (szafran, kurkuma), oraz znany wpływ na organizm powodują, ze są one w rożny sposób obierane do surowców lub potraw. Ogólne zasady ich doboru do potraw polegają na stworzeniu ciekawych nut smakowo-zapachowych oraz niwelowania przykrych doznań występujących po spożyciu potraw z niektórych surowców.

Dotyczy to na przykład łagodzenia wzdęć po spożyciu kapusty- do której dodaje się kminek, fasoli- do której dodaje się cząber, tłustych mięs- do których dodaje się szałwię, majeranek, cząber. Wszystkie przyprawy powinny być stosowane z umiarem (szczególnie odnosi się to do przypraw ostrzejszych). Nadmiar użytej w nadmiarze przyprawy, może spowodować obniżenie wartości smakowej i aromatycznej potraw. Ilość dodawanych potraw zależy od masy produktu, jego konsystencji, naturalnego zapachu, temperatury przyrządzania i podawania. W wielu przypadkach dla osiągnięcia pożądanego efektu stosuje po kilka przypraw równocześnie.

Zastosowanie niektórych przypraw

Anyż- surówki owocowe, sałatki, potrawy z jabłek, gruszek, kapusta czerwona, ciasta pieczone i smażone, napoje, nalewki, likiery

Bazylia świeża- surówki, sałatki, ser biały, sosy zimne, mięsa

Cząber- potrawy z kapusty i strączkowych, tłuste pieczone mięsa, kaczki, gęsi, sosy

Estragon- owoce morza, omlety francuskie, ryby, cielęcina, jagnięcina, sosy

Jałowiec- dziczyzna, wieprzowina, wołowina, pasztety, farsze, potrawy z kapusty (bigos), barszcz czerwony, marynaty, śliwki

Kminek – potrawy z kapusty, z selera, z ziemniaków, potrawy z serów, mięsa duszone- wieprzowina, baranina, gęsi, kaczki, likiery, nalewki

Melisa- koktajle, surówki, sosy zimne, ryby, suflety, budynie, likiery

Szałwia- mięsa-baranina, wieprzowina, dziczyzna, kaczki, gęsi, pasztety

Gałka muszkatołowa- szpinak, suflety, pasztety, masy mielone, farsze, sosy białe, ciasta pieczone

Imbir- napoje, potrawy z owoców, warzyw, ryby, potrawy z ryżu, zupy, suflety, ciasta pieczone

Kurkuma- potrawy z jaj, sosy, potrawy z drobiu, ryżu

Szafran- potrawy z ryżu, ryby, desery, ciasta pieczone, bulion

Warto wiedzieć:

  • Przyprawy najlepiej mleć w lub rozcierać w moździerzu bezpośrednio przed użyciem

  • Przyprawy należy stosować z umiarem, aby nie zagłuszyły naturalnego aromatu potrawy

  • Trzeba pamiętać o ścisłej zależności między przyprawami ziołowymi a solą. Najpierw podaje się sól później przyprawy

  • Świeże zioła powinno się dodawać w większych ilościach niż suszone

  • Pieprz świeżo zmielony jest trzykrotnie silniejszy niż pieprz ziarnisty, należy go podawać na początku by jego aromat mógł się uwolnić podczas gotowania.

  • Goździki do potraw słodkich dodaje się w całości, natomiast do wina, octu, marynat wyłącznie zmielone

  • Cząber należy dodawać do potrawy 10 minut przed końcem gotowania, gdyż inaczej potrawa może stać się gorzka

  • Majeranek i tymianek dodaje się 5 minut przed końcem gotowania

Maciej Bońkowski –dietetyk www.e-dietetyka.pl

Tytuł
Podpis
Treść
Komentarze są opiniami użytkowników serwisu. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za ich treść. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.
Więcej informacji
SKONTI
Wulkanizacja

           PIOTR KUŚNIEREK

Najlepszy z przewodników w życiu,

Najlepszy przyjaciel, który rzucał wszystko,

gdy ktoś potrzebował pomocy, oraz 

najukochańszy partner w każdym dniu.

Zmarł 06.06.2024 roku w swoim domu w Anglii.

O modlitwę za Niego w każdą miesięcznicę,

proszą ci, którzy kochają Go teraz i na zawsze.

W imieniu swoim i przyjaciół - Agnieszka Majewska

W latach 1994 -1996 Potr Kuśnierek pracował

w tygodniku "Wyspiarz"

 

 

 

            MIEJSCE DO WYKORZYSTANIA NA TWOJE INFORMACJE

GINEKOLOG - POŁOŻNIK

dr n. med. Marek Adam Brzuchalski

specjalista balneologii i medycyny fizykalnej

lekarz medycyny estetycznej

ul. Z. Herberta 6 / 4

Rejestracja tel. 516 076 294, 600 991 695

     specjalista

    DERMATOLOG I WENEROLOG

dr n. med. MAGDALENA KIEDROWICZ

dermatochirurgia,

onkologia skóry,

dermatologia estetyczna

ul. Niedziałkowskiego 6B/1, Świnoujście

rejestracja telefoniczna tel. 510 034 332

     GABINET NEUROLOGICZNY

          Małgorzata Frąckowiak

przyjęcia: Przychodnia Rodzinna, ul. Dąbrowskiego

  poniedziałek 8.30- 16.00 (rejestracja 9.30-11.00),

 środa 8.30 - 13.00 (rejestracja 8.30 - 13.00 )

Przyjęcia prywatne : poniedziałek od godz.16.00 po telefonicznym uzgodnieniu

        Międzyzdroje, ul. Ustronie leśne 12 c

piątek godz. 17.00-19.00, pozostałe dni po uzgodnieniu telefonicznym

       tel. 602 158 940

    

 

  COLOR DOPPLER

          gabinet internistyczny

          ul. MAŁOPOLSKA 51

          rejestracja telefoniczna

od pn. do sob. w godz. 09.00 - 18.00

tel. 91 327 19 16 ; kom. 608 63 82 63

     specjalista chorób wewnętrznych

       Marek Borowski

USG SERCA z kolorowym Dopplerem,

Holter - EKG (24 h),

USG jamy brzusznej,

prostaty, jąder, tarczycy

USG NACZYŃ z kolorowym Dopplerem

lekarz medycyny pracy

spec. rehabilitacji kardiologicznej, fizjoterapii i balneologii

M. Krystyna Wasilewska - Zużałek

Świnoujście, ul. Boh. Września 6, wtorki, piątki 18 -19

Międzyzdroje, ul. M. Dąbrowskiej 6 , codzinnie 16 - 17

Rej. tel. 91 328 02 12, 601 87 19 20

CERTYFIKATY KIEROWCÓW, MARYNARZY:

NORWESKIE, DUŃSKIE, MIĘDZYNARODOWE

-badania profilaktyczne, książeczki zdrowia

EKG - choroby  serca, stawów, kręgosłupa

Rejestracja telefoniczna

 

 

GABINET GASTROENTEROLOGICZNY

Anna Popiela-Schiller

Gastroenterolog

Specjalista Chorób Wewnętrznych

Gabinet nr. 2.005 na II piętrze w budynku szpitalnym przy ul. Mieszka I 7

Rejestracja telefoniczna

+48 501 070 827

Ernest Pyrkosz

ORTOPEDA

  • profilaktyka stawów biodrowych u niemowląt
  • wady postawy
  • zespoły bólowe narządów ruchu
  • leczenie zmian zwyrodnieniowych i pourazowych
  • badania medycyny sportowej dzieci i młodzieży

Świnoujście, ul. Piastowska 60

wtorek 17:00- 18:00, piątek 15:30-17:00

Rejestracja telefoniczna 606 387 618

specjalista ginekolog-położnik

Maria Czajkowska

USG 4D położniczo- ginekologiczne

certyfikat USG Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego

przyjmuje prywatnie: wtorek, czwartek od godz. 16:00

ul. Boh. Września 27 (vis a vis przeprawy promowej)

rejestracja telefoniczna: 607 31 00 51

RADCA PRAWNY Dorota Krzemień-Osuch

  • porady prawne, reprezentacja przed sądami,
  • spadki, sąd pracy,
  • obsługa prawna podmiotów gospodarczych (KRS)

 Świnoujście, ul. Armii Krajowej 9/2 (wejście od ul. Monte Cassino 42-brama)

kontakt po uzgodnieniu telefonicznym 

tel. 91 321 93 30, 605 426 340      e-mail: biuro@kancelaria-osuch.pl

Drewno kominkowe i opałowe

tel. 693 399 346, 91 418 82 68

Kancelaria Radcy Prawnego Karolina Kondzielewska
MARIUS Usługi Pogrzebowe
WYSPIARZ niebieski