Na półkach księgarskich właśnie ukazała się siódma książka pióra świnoujścianina Jarosława MOLENDY, druga w tym roku kalendarzowym – 2011. Publikacja ta zaskakuje, czytelnika. Czym? Ano tematyką. Autor, jak do tej pory przyzwyczaił nas do wręcz niszowej tematyki, jaką jest historia i odkrycia ściśle związane z Indianami w Ameryce Południowej, w swoim dorobku ma także arcyciekawe książki o mumiach, nawet o mumiach polskich. Tym razem pan Jarosław wprowadza nas w świat roślin. Ale jaki!
W radiu, tv, w gazetach – wszyscy gotują. Natomiast mało kto wie – co gotuje.
W najnowszej mojej publikacji napisałem o osiemnastu roślinach, bez których współcześni nie daliby sobie rady, przede wszystkim w kuchni. Myślę, że wszystkie rośliny takie jak:– banan, bób, cynamon, pomidor są po prostu ważne. W ostatniej chwili zmieniłem koncepcję książki. W tej edycji miało być jeszcze jabłko i kokos, ale zatrzymałem się tylko na tych mających największy wpływ na człowieka. Te dwa owoce przerzucę do następnego tomu. Następne tomy to „Rośliny, które zmieniły życie i medycynę” i jeszcze następny - „Rośliny, które zmieniły kuchnię”.
Pan Jarosław zajmuje się publicystyką popularno-naukową, a jego teksty ukazywały się m. in. na łamach takich pism jak: Filomata, Focus - Historia, Kurier nad Morzem, Miejsca święte, Nieznany świat, Voyage, Wiedza i Życie Archeologia żywa. Obecnie współpracuje także z dwumiesięcznikiem „Zew Północy".
Więcej w papierowym wydaniu gazety
© Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i wykorzystywanie materiałów bez zgody redakcji zabronione.
www.wyspiarzniebieski.pl