WYSPIARZ niebieski
Jedyny tygodnik ukazujący się w Świnoujściu, Międzyzdrojach i Wolinie

14.08.2019 11:57

Wyspiarskie smakowitości na kartach książki

„Wyspy smaków. Kulinarna gawęda znad Zalewu Szczecińskiego” – nowa książka o kulturze i kulinariach regionu już publicznie dostępna.

 

Czy danie z rybackiego kutra może być jednym z symboli kultury lokalnej nad Zalewem Szczecińskim? Jak najbardziej! Książka „Wyspy smaków. Kulinarna gawęda znad Zalewu Szczecińskiego” jest efektem wielu rozmów z rybakami znad Zalewu. Autorom szczególnie zależało na poznaniu przepisów kulinarnych, wykorzystywanych w rybackich domach. Jak się okazuje kształtująca się od czasów drugiej wojny światowej tradycja kulinarna Zalewu Szczecińskiego jest niezwykle żywa! W książce znajdą państwo aż piętnaście oryginalnych przepisów na dania rybne (i nie tylko).

Poza kulinariami, publikacja przybliża również wiele wątków związanych z rybaczeniem nad Zalewem Szczecińskim po drugiej wojnie światowej. Można tu poczytać o współpracy polskich osadników z Niemcami, dowiedzieć się dlaczego rybołówstwo umożliwiło osadnikom przetrwanie, jak rybacy uczyli się swego fachu, na czym on w zasadzie polega, a nawet poznać wiele sytuacji mrożących krew w żyłach. Przekonajcie się Państwo, że praca i życie rybaków, to nie tylko setki ton odłowionych ryb, lecz również istotna część regionalnego dziedzictwa.

Książka jest dostępna w formie bezpłatnego e-booka, który można znaleźć pod linkiem:

http://www.centruminicjatyw.org.pl/wp-content/uploads/2017/11/Wyspy_smakow_web-2.pdf

Wersję drukowana znajdą Państwo w lokalnych bibliotekach i innych instytucjach kultury.

Autorami tekstu oraz pomysłodawcami projektu są Piotr Oleksy i Mateusz Sikora. Znakomite zdjęcia zrobił Artur Kubasik, zaś za konsultację kulinarną oraz przygotowanie dań odpowiadał Rafał Lacz. Wsparcie logistyczne projektu zapewnił Artur Oleksy.

Wydawcą książki jest Fundacja Centrum Inicjatyw Regionalnych i Międzynarodowych. Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Morskiego i Rybackiego Unii Europejskiej w ramach Programu Operacyjnego „Rybactwo i Morze”.

 

Piotr Oleksy, Mateusz Sikora


© Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i wykorzystywanie materiałów bez zgody redakcji zabronione.

Tygodnik "WYSPIARZ niebieski"
Świnoujście  •  ul. Armii Krajowej 12  •  Pasaż Centrum  •  I piętro, p. 109
Tel. +48 91 327 10 64  •  Tel./Fax +48 91 321 54 36

www.wyspiarzniebieski.pl