WYSPIARZ niebieski
Jedyny tygodnik ukazujący się w Świnoujściu, Międzyzdrojach i Wolinie

Kamil Szulejewski

24.05.2018 12:42

Kucharz. Moda czy zawód przyszłości?  

Uczestnicy Hufca Pracy w Świnoujściu odbywają przyuczenie oraz naukę zawodu, w różnych kategoriach i dziedzinach. Jednak kucharz, cieszy się największym powodzeniem. Aż ponad 60% młodych ludzi, sprecyzowało swój wybór właśnie w tym kierunku.

 

W telewizji coraz częściej można spotkać kulinarne programy prawie na każdej stacji. Dlatego też nasuwa się pytanie. Czy jest to moda, bądź świadomy wybór z zamiłowania?

By rozwikłać wątpliwości, kadra HP 16-14 wybrała się w odwiedziny na praktyki do „Ewuni”, Rejonowego Ośrodka Szkolenia Zawodowego Młodzieży w Nosowie- filia Świnoujście.

Pani Anna Halarewicz- Maciocha, koordynator ROSZM, instruktor zawodu kucharz, z uśmiechem na twarzy stwierdziła, że większość młodych ludzi, świadomie uczęszcza na praktyki na kuchni.

Uważa, że młodzież jest dynamiczna, posiada pasje i zamiłowanie do gotowania lecz często nie wierzy w siebie. Zdarza się tak, że zanim młody człowiek odnajdzie właściwą dla siebie ścieżkę zawodową, błądzi i nie potrafi się odnaleźć.

Najważniejsze jednak aby robić w życiu to, co sprawia nam radość i zapewni egzystencje.

Gratulujemy naszym kucharzom wytrwałości i życzymy samych sukcesów.

Hufiec Pracy oraz Zespoł Szkół WZDZ w Świnoujściu informuje, że prowadzi nabór do Branżowej Szkoły I stopnia w zawodzie kucharz. Pomagamy w znalezieniu praktyk na terenie Świnoujścia oraz Międzyzdrojów. 

 


© Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i wykorzystywanie materiałów bez zgody redakcji zabronione.

Tygodnik "WYSPIARZ niebieski"
Świnoujście  •  ul. Armii Krajowej 12  •  Pasaż Centrum  •  I piętro, p. 109
Tel. +48 91 327 10 64  •  Tel./Fax +48 91 321 54 36

www.wyspiarzniebieski.pl