Zwycięska babka
Do udziału w konkursie zaproszono mieszkańców Przytoru, Łunowa, Warszowa i Karsibora. Mogły w nim wziąć udział także świnoujskie firmy cukiernicze. - Babka jest tak wdzięcznym wypiekiem, że postanowiliśmy zrobić coś dla tej wielkanocnej – mówiła Teresa Dawid.
Na przystrojonym świątecznie stole ustawiono 21 bab zgłoszonych do konkursu. Były tradycyjne baby drożdżowe z bakaliami, piaskowe o smakach: czekoladowym, migdałowym, pomarańczowym, cytrynowym, jogurtowym, z dodatkami kokosa. Do jury konkursowego zaproszono osoby nie związane bezpośrednio z Przytorem. Były to Teresa Janssen, Teresa Niezgodzka, Anna Kamińska – Szpachta. Jurorki miały wielki problem w ocenie tych świątecznych smakołyków, bowiem nie oceniały ich smaku, ale wygląd zewnętrzny czyli kształt, sposób podania, dekorowania babek.
Najwięcej punktów otrzymała babka upieczona przez panie z Koła nr 2 Polskiego Związku Emerytów i Rencistów na Warszowie. Druga w kolejności była babka zgłoszona do konkursu przez cukiernię „Karpatka” w Świnoujściu. Natomiast trzecie miejsce zajęła „Ptaszarnia” z Karsibora.
Jurorki oceniły także wypieki przytorskich dzieciaków. Wszystkie zgłoszone przez nie do konkursu ciasta oceniono równorzędnie. Uznano bowiem, że praca dzieci i udział w konkursie powinny być potraktowany jednakowo. Zwycięzcy otrzymali drobne upominki oraz dyplomy.
© Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i wykorzystywanie materiałów bez zgody redakcji zabronione.
www.wyspiarzniebieski.pl