Karczma pod Kogutem
MAKRO Polska wraz z czołowymi szefami kuchni zaprasza do odkrywania tradycji kuchni polskiej. Do znanych już z udziału w Skarbach siedmiu regionów dołączyło Pomorze Zachodnie. Na Szlaku Kulinarnym tego regionu znajduje się 15 restauracji reprezentujących regionalne dziedzictwo kulinarne. Mieszkańcy i turyści mogą rozsmakować się w tradycji i poznać polską historię od kuchni.
Kuchnia Pomorza Zachodniego, z racji swojego nadmorskiego położenia, to przede wszystkim ogromne bogactwo ryb i rybnych przepisów. W dawnych książkach kucharskich znaleźć można przepisy na karpia w piwie czy roladę ze szczupaka. Innym kultowym daniem regionu jest śledź po szczecińsku, nierzadko spożywany
z pieczonym ziemniakiem. Jednak Pomorze Zachodnie słynie nie tylko z potraw rybnych. Jednym z najsłynniejszych dań tego regionu jest słodki piernik szczeciński, często sprzedawany w różnorodnych marynistycznych kształtach.
Wybierając się kulinarnym szlakiem Pomorza Zachodniego, rozsmakować się można w potrawach przygotowanych przez uczestniczących w programie szefów kuchni. Zgodnie z rybną tradycją regionu, są to między innymi gołąbki rybaka czy cymes śledziowy. Pomorze Zachodnie to jednak nie tylko ryby, co udowadniają potrawy takie jak kaczka pieczona w sosie pieczeniowym, schab kiszony, polik wieprzowy czy golonka chłopska.
Przemierzając Szlak Kulinarny konsumenci mogą zagłosować na najlepszą restaurację biorącą udział w programie Polskie Skarby Kulinarne. Biorąc pod uwagę smak dania, obsługę oraz atmosferę na stronie programu mogą oddać głos, poprzez kliknięcie w ikonę korony. Restauracje, które otrzymają największą liczbę koron, zdobędą tytuł Najlepszej Restauracji 2023 programu oraz zostaną zaprezentowane
w wyjątkowym albumie.
W programie udział biorą następujące zachodniopomorskie restauracje:
Columbus Restaurant, ul. Wały Chrobrego 6, Szczecin
Restauracja Kurna Chata, ul. Piłsudskiego 20, Świnoujście
Restauracja Rybna Chata, ul. Piłsudskiego 45, Świnoujście
Restauracja Na Kuncu Korytarza, ul. Korsarzy 34, Szczecin
Spiżarnia Szczecińska, pl. Hołdu Pruskiego 8, Szczecin
Restauracja w Park Hotel, ul. Plantowa 1, Szczecin
Karczma Polska Pod Kogutem, pl. Lotników 3, Szczecin
Restauracja Lokalna, ul. Krzysztofa Kolumba 2D, Szczecin
Restauracja Chałupa, ul. Południowa 9, Szczecin
Tawerna Portowa Armada, bulwar Portowy 6, Ustka
Restauracja Casa Cultura, ul. Warcisława 4, Szczecinek
Restauracja Natura By Saltic, ul. Nadmorska 36C, Grzybowo
Restauracja Harnaś, ul. Sienna 7, Szczecin
Restauracja Dolina Charlotty, ul. Strzelinko 14, Słupsk
Restauracja w hotelu Courtyard by Marriott, pl. Brama Portowa 2, Szczecin
Mecenasem programu jest sieć hurtowni MAKRO Polska. Partnerami programu są firmy: Coca-Cola, Drosed, Mlekovita, Mlekpol oraz Skarby Serowara. Lista lokali biorąca udział w szlaku kulinarnym dostępna jest na stronie www.polskieskarby.pl.
Celem programu Polskie Skarby Kulinarne, prowadzonego przez MAKRO Polska, jest zwiększenie świadomości Polaków na temat kulinarnej tradycji naszego kraju. Projekt obejmuje m.in. materiały edukacyjne i warsztaty kulinarne, podczas których szefowie kuchni, kucharze i restauratorzy poszerzają swoją wiedzę, odkrywają historyczne receptury i uczą się je interpretować, by móc wprowadzić je do restauracyjnych kart.
UMWZ
© Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i wykorzystywanie materiałów bez zgody redakcji zabronione.
www.wyspiarzniebieski.pl