WYSPIARZ niebieski
Jedyny tygodnik ukazujący się w Świnoujściu, Międzyzdrojach i Wolinie

W drodze po „Perłę”.

08.06.2021 17:01

W drodze po „Perłę”.

Rusza konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”

Niepowtarzalne produkty są kulinarną wizytówką każdego z regionów. Który z nich okaże się w tym roku najlepszy? Wystartował wojewódzki etap konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Zgłoszenia przyjmowane są do 30 lipca br.  

 

- Ten kulinarny konkurs łączy ludzi z różnych zakątków naszego województwa, którzy są skupieni wokół wspólnej pasji, opartej na produktach żywnościowych i przygotowywaniu potraw według tradycyjnych receptur. Zachęcam do udziału - mówi wicemarszałek województwa zachodniopomorskiego Olgierd Kustosz.

 Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” organizowany jest już po raz XX przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego w partnerstwie ze Związkiem Województw RP. Jego cel to gromadzenie wiedzy o oryginalnych i charakterystycznych produktach żywnościowych regionów. Na szczeblu wojewódzkim za przebieg kulinarnych zmagań odpowiada Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego oraz Zachodniopomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach.

 W konkursie na poziomie regionalnym udział może wziąć każdy, kto przedstawi żywnościowy produkt regionalny: surowce lub wyroby, które mogą być przeznaczone do bezpośredniego spożycia. Muszą być związane z określonym obszarem geograficznym, charakteryzować się szczególnymi cechami związanymi z regionem, z którego pochodzą. Powinny być wytwarzane w małej skali, tradycyjnymi metodami, wywodzić się z tradycji i kultywowanych w danym regionie zwyczajów oraz powinny być od dawna znane w okolicy. Produkty będą oceniane w następujących kategoriach: produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego, produkty regionalne pochodzenia roślinnego, napoje regionalne i inne produkty regionalne.

 Aby wziąć udział w konkursie, należy do 30 lipca br. wypełnić zgłoszenie i przesłać je do Zachodniopomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach. Dodatkowe informacje i wzór formularza dostępne są na stronach internetowych: www.wrir.wzp.pl, www.zodr.pl oraz www.produktyregionalne.pl

 Regionalny finał odbędzie się 21 sierpnia br. w Przelewicach.

 Do zdobycia są nagrody rzeczowe oraz nominacja do nagrody honorowej „Perła 2021”. Krajowy Finał Konkursu, polegający na uroczystości wręczenia statuetki „Perły”, odbędzie się 3 października br.  podczas Międzynarodowych Targów Smaki Regionów  w Poznaniu.

Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego
Biuro Prasowe

 


© Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i wykorzystywanie materiałów bez zgody redakcji zabronione.

Tygodnik "WYSPIARZ niebieski"
Świnoujście  •  ul. Armii Krajowej 12  •  Pasaż Centrum  •  I piętro, p. 109
Tel. +48 91 327 10 64  •  Tel./Fax +48 91 321 54 36

www.wyspiarzniebieski.pl