WYSPIARZ niebieski
Jedyny tygodnik ukazujący się w Świnoujściu, Międzyzdrojach i Wolinie

25.08.2013 21:25

Jubileusz Koła Łowieckiego „Tumak”

W sobotę 24 sierpnia z udziałem blisko 300 osób, w nowej zagrodzie przy zakończonej po 9 latach budowie Domku Myśliwskiego w Dargobądzu miały miejsce uroczyste obchody 50-lecia powstania Koła Łowieckiego „Tumak” w Świnoujściu. Podczas uroczystej zbiórki myśliwych wspomniano historię koła, wręczono odznaczenia i wyróżnienia, podarunki dla koła, posadzono także na pamiątkę drzewa oraz dokonano przecięcia wstęgi na otwarcie Domku Myśliwskiego, jakiego dorobiło się Koło Tumak. Później przez wiele godzin trwała biesiada myśliwska.

 

Uroczystość Koła Łowieckiego Tumak (nazwa oznacza kunę leśną) prowadził Jerzy Zygmanowski wraz z obecnym prezesem koła Mirosławem Bursą, który przewodzi myśliwym z przerwami już 15 lat. Koło otrzymało szereg gratulacji i podarunków od innych, zaprzyjaźnionych kół łowieckich. Uhonorowano także członków koła różnymi odznaczeniami. I tak srebrne medale za Załugi dla Łowiectwa przyznane przez Polski Związek Łowiecki otrzymali: Mirosław Bursa, Jan Kułach, Roman Hańczaruk, Władysław Wojtowicz i Marian Zych. Brązowe medale zaś odebrali Bogusław Brzezowski, Dariusz Danielewicz, Mirosław Słupecki i Czesław Stefanowicz. Z kolei Okręgowa Rada Łowiecka w Szczecinie nadała medal za Zasługi dla łowiectwa szczecińskiego Mirosławowi Niemcowi, Zenonowi Tapu, Waldemarowi Pankowi, Mateuszowi Walczakowi i Bogdanowi Zychowi. Przyznano i wręczono również odznaki za zasługi dla łowiectwa Ziemi Wolińskiej. Złotą otrzymali Jacek Brzęk i Wiesław Załanowski, srebrną Jan Gan i Waldemar Panek oraz brązową Adrian Kulach i Adam Komider. Po dekoracjach przybyli goście posadzili symbolicznie 7 drzew -  6 dębów i jedną lipę. Następnie przecięto wstęgę i dopkonano oficjalnego otwarcia nowego Domku Myśliwskiego należącego do Koła. Dokonali tego m.inn. Burmistrz Wolina Eugeniusz Jasiewicz, przewodniczący Rady Miejskiej Jan Frankowski oraz prezes Koła M. Bursa. Później już tylko biesiadowano smakując głównie wyroby z dziczyzny. Więcej na ten temat w gazecie, a więcej zdjęć zamieścimy na portalu w zakładce fotoreportaż.

 


© Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i wykorzystywanie materiałów bez zgody redakcji zabronione.

Tygodnik "WYSPIARZ niebieski"
Świnoujście  •  ul. Armii Krajowej 12  •  Pasaż Centrum  •  I piętro, p. 109
Tel. +48 91 327 10 64  •  Tel./Fax +48 91 321 54 36

www.wyspiarzniebieski.pl